L'evolució a l'alça de l'preu de materials com el coure s'està produint especialment des del segon semestre del 2020, tot i que ha augmentat més, fins i tot, des de principis de 2021.
Els preus de l' coure, l'alumini, els materials plàstics, l'acer o el zinc segueixen pujant. En alguns casos, l'increment és de més de l'60 %, De manera que el cost d'algunes d'aquestes matèries primeres, essencials per a la fabricació de molts dels productes que es venen en ferreteries i centres de bricolatge, ja està en màxims històrics.
Encara que la seva cotització va oscil·lant, segons les últimes dades facilitades per FACEL (L'associació espanyola de fabricants de cables i conductors elèctrics aïllats i de fibra òptica) el preu de l' coure ha pujat més d'un 62 % des de maig 2020, i el de l' alumini, un 45 %.
Les matèries primeres havien perdut el favor dels inversors durant molt de temps, però recentment han experimentat una bona ratxa, superant fins i tot les rendibilitats dels índexs de renda variable per primera vegada en molts anys. L'augment de la demanda de matèries primeres de la Xina, El control de l'oferta en el sector petrolier, així com els compromisos governamentals per mantenir el suport econòmic fiscal, han contribuït al fet que es produeixi un augment en el preu de les matèries primeres.
els materials plàstics, El cost està vinculat a l'evolució de la cotització de l'petroli, estan registrant una tendència similar: els polietilens han augmentat gairebé un 30 % en comparació amb la mitjana de 2020, i el PVC, en gairebé un 32%. Aquestes alces s'han accelerat notablement en els últims dos o tres mesos.
Per la seva banda, el mercat de l'PVC segueix mostrant un comportament tens al conjunt de la Unió Europea. Segons expliquen des de FACEL, la demanda interna és robusta, amb importacions insignificants, i les exportacions des de la UE poden ser actualment atractives. “Els inventaris són febles, ja que la demanda de desembre del 2020 va ser més forta del que s'esperava”, aclareixen. Finalment, altres matèries primeres com el acer i el zinc han experimentat pujades de més de l'40 %.
Aquesta evolució a l'alça s'està produint especialment des del segon semestre del 2020, tot i que ha augmentat més, fins i tot, des de principis de 2021, Segons l'anàlisi efectuada per FACEL.
“Aquesta crisi -expliquen des de l'associació- és el resultat d'una forta recuperació econòmica amb altes perspectives de creixement sostingut, tant a Àsia (particularment en Extrem Orient, amb Xina, El major consumidor mundial de matèries primeres, al capdavant) com en Estats Units, pels paquets d'estímuls de la nova Administració Biden”. A la Xina, en concret, es preveu un creixement del 7,5 % el 2021.
Per posar en context les xifres, convé explicar que aquest increment en el preu de les matèries primeres, que repercutirà inevitablement en el preu final de determinats productes.
també la Associació de Fabricants de Bricolatge i Ferreteria mostrava la seva preocupació fa unes setmanes. De fet, en una enquesta realitzada per AFEB en què van participar 44 empreses de l'associació, el 93 % d'elles informava que estava patint increments de costos a causa, precisament, a l' augment de preus de les matèries primeres i / o als costos d'importació. Gairebé el 82 % dels enquestats preveia, ja llavors, un increment de preus en 2021 a causa d'aquests dos factors.